Şimdi Avukatlarımızdan Randevu Al
EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesi Hakkında Bilmeniz Gereken Her şey
Ergül Çeliksoy, Göçmenlik Avukatı, CK Law Firm
Haftalık olarak sizler için hazırlamış olduğum vize türleriyle ilgili bilgilendirme yazılarında bu hafta sıra; EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesi, diğer adıyla EB-1A Green Card vizesinde. EB-1A Olağanüstü Yetenek vizesi, müvekkilerim tarafından en çok merak edilen ve hakkında en fazla sorunun sorulduğu ABD göçmen vizelerinin başında geliyor. Bu yazımda, hazırladığım onlarca EB-1A Green Card dosyası, ve görüştüğüm yüzlerce müvekkil tarafından bana EB-1A konusunda en çok sorulan soruların cevaplarına yer vereceğim. Yazıyı okuduğunuzda aşağıdaki soruların cevaplarını bulmuş olacaksınız:
- EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesi Nedir?
- EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesine Başvurmanın Avantajları Neler?
- EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesine Kimler Başvurabilir?
- EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesine Başvurmak için Gerekli Şartlar Nelerdir?
- EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesi için Başvuru Nereye Yapılır?
- EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesi için Premium Processing Yaparsam Dosyam Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
- EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesi Başvuru Süreci Nasıl İlerliyor?
- EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesine Başvurduktan Sonra Sizleri Neler Bekliyor?
Bu sorular dışında EB-1A vize türüyle ilgili sorularınız varsa, lütfen bu makalenin altındaki yorumlar kısmı aracılığıyla, doğrudan Linkedln üzerinden bana mesaj göndererek ya da kurucu ortağı olduğum CK Law Firm Göçmen Avukatlığı Firmamızın Web Sayfası’nda yer alan iletişim bölümden bana iletebileceğinizi unutmayın.
EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesi Nedir?
EB-1A vizesi; bilim, sanat, atletizm, eğitim, iş dünyası gibi alanlarda olağanüstü yeteneklere sahip olan kişilere verilen bir ABD göçmen vizesidir. Yani bunun anlamı siz bu bahsettiğimiz alanlardan herhangi birinde olağanüstü yetenekli iseniz ABD’de oturma ve çalışma izni alabilir (Green Card) akabinde de kendiniz ve tüm birinci derecede aile üyeleriniz için ABD vatandaşlığının önünü açmış olursunuz.
Bu noktada, müvekkillerimin birçoğu bana geldiğinde, “Olağanüstü Yetenek” ifadesinden korktukları ve gözlerinde bu terime çok büyük anlamlar yüklediklerini gördüm. Ancak; hemen akabinde yaptığımız dosya ön değerlendirme görüşmelerinde müvekkillerin bu vize türü için USCIS tarafından belirlenen kriterleri sağladıklarını birlikte gördük.
O nedenle, yazının bu kısmında müvekkillerim genellikle tanımlamakta zorlandığı veya çekindiği bir terim olan “olağanüstü yetenek” ifadesinin ne anlama geldiği üzerinde durmak istiyorum.
Olağanüstü Yetenek: Süperman mi olmalısınız?
Bu sorunun en net cevabı “hayır”. USCIS bu vize türüne başvurabilmek için sizin Superman olmanızı olmanızı beklemiyor. Aslında USCIS burada olağanüstü yetenek ifadesiyle, sizin kendi mesleki yeterlilikleriniz açısından uluslararası alandaki meslektaşlarınıza göre rekabet avantajı içerisinde olmanızı; diğer bir deyişle meslektaşlarınızın önemli bir kısmından alanınızdaki başarılarınızla ayrışmış olmanızı istiyor.
10 Kriterden 3’ünü Karşılamak
Bilim, sanat, atletizm, iş dünyası gibi alanlardan kişilerin kendi alanlarında üstün yeteneklere sahip olması için ulusal/uluslararası ödüller (Nobel, Emmy, Olimpiyat altın madalyası) almış olması veya USCIS web sitesinde yer alan 10 kriterden en az üçüne sahip olmuş olması gerekmektedir. Bu noktada, genellikle müvekkillerim cümlenin başında yer alan “…Nobel, Emmy, Olimpiyat altın madalyası…”, kısmına odaklandıkları için kendilerinin bu vize türü için uygun olmadığını düşünmekteler. Oysa cümlenin devamında görüleceği üzere, USCIS bu konuda çok net kriterlere sahip ve bunlardan 3 tanesini karşılamanızı bekliyor. Dolayısıyla kendinizi bu vize türü için değerlendirirken USCIS web sitesinde yer alan 10 kriterden 3’ünü karşılayıp karşılamadığınıza odaklanmanız gerekiyor.
EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesine Başvurmanın Avantajları Neler?
EB-1A Olağanüstü Yetenek vizesi, size ve birinci derecede aileniz olan eşiniz ve 21 yaş altı çocuklarınıza ABD’de yaşama ve çalışma hakkı yani diğer bir deyişle Green Card hakkı verir. Green Card’ınızı aldıktan beş yıl sonra ise Amerikan vatandaşı olmak için başvurabilirsiniz.
Ayrıca EB-1A vizesine başvuru sayısı, diğer göçmen vizelerine göre çok daha az olduğu için; diğer vize türlerine kıyasla EB-1A vizesinde bekleme süresi çok az olduğu için kısa süre içerisinde Green Card alma potansiyeliniz vardır.
EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesine Kimler Başvurabilir?
EB-1A vizesine, bilim, sanat, atletizm, eğitim ve iş dünyasından alanında olağanüstü yetenek göstermiş olan ve bu başarısına ABD’de de devam edeceğini belgelerle kanıtlayabilecek olan herkes başvurabilir.
Bu noktada ABD tüm göçmenlik süreçlerinde olduğu gibi EB-1A Olağanüstü Yetenek vizesi içinde ispat yükümlülüğünün sizler de yani başvuranlarda olduğunun unutulmaması gerekmektedir. Yani dosyanızı değerlendirecek olan USCIS memurlarının, bu vize türe uygun olup olmadığınızı değerlendirirken dosyanıza koyduğunuz belgelerle, sizin ve avukatınızın hazırladığı dilekçelerle sınırlı olduğu her zaman hatırda tutulmalıdır.
EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesine Başvurmak için Gerekli Şartlar Nelerdir?
EB-1A Olağanüstü Yetenek vizesine sahip olmak için USCIS web sitesinde 10 adet kriter yayınlamıştır. Bu şartlardan en az 3 tanesini karşılamanız ve dosyanızda bunu evraklarla ispat etmelisiniz. Ancak ben müvekkillerim için hazırladığım başvurularda, yalnızca 3 kriteri sağlamaya odaklanmak yerine en az 4-5 tane kriter üzerine odaklanıyorum. Çünkü bugüne kadar başarılı sonuçlandırdığım dosyalarda bu stratejinin işe yaradığını gördüm.
KRİTER 1: Başvurulan alanda ödül almış olmak:
Başvuran kişinin alanında ödül alması gerekmektedir. Tabii bu ödülün kendi alanında çok bilindik ve değeri yüksek bir ödül olması gerekmektedir. Yani yerel bir okuldan alınmış bir başarı sertifikası veya bölgesel bir yarışmada kazanılan küçük bir ödül, ulusal veya uluslararası düzeyde tanınmış olarak kabul edilmez. Bu kriteri karşılamak için ulusal ya da uluslararası bilinirliği olan bir ödül almanız gerekmektedir.
KRİTER 2: Mesleki yetenek nedeniyle dernek veya mesleki kuruluş üyelikleri:
Sektör içinde konumlandırıldığında bilindik ve üye olmanın önem arz ettiği kuruluşlara üye olmak anlamına gelmektedir. Sadece aidat ödeyerek üye olunabilen bir dernek, üyelerinden üstün başarı talep etmediği için bu kriteri karşılamaz. Burada kast edilen sizin organik olarak, başarılarınızla ve katkılarınızla üye olduğunuz bir mesleki kuruluş ve dernektir.
KRİTER 3: Yaptığınız iş ile ilgili basında sizin hakkınızda haberlerin olması:
Başvuranın kendi alanında edindiği başarılar ile basında haber niteliği taşımış olması anlamına gelmektedir. Küçük bir yerel gazete veya kişisel bloglarda hakkınızda yayınlanan materyaller, profesyonel veya büyük ticaret yayınları olarak kabul edilmez. Burada ulusal ve uluslararası medyada görünür olan bir haber medyasında yer almanız gerekmektedir. Eğer sizin veya yaptığınız çalışmaların hakkında ulusal ya da yerel medyada haberler yapılmışsa, EB1-A başvurunuzda bunları kullanabilirsiniz.
KRİTER 4: Başvurulan alanda jüri üyeliği yapmış olmak:
Başvuran kişinin kendi alanında başka kişilerin işlerini değerlendirmiş olmak anlamına gelmektedir. Bu kriter özellikle akademisyen başvurucular tarafından kolaylıkla sağlanmaktadır. Alanınızdaki akademik dergilerde hakemlik ya da editörlük yaptıysanız, doktora ya da master öğrencilerine danışmanlık verdiyseniz, herhangi bir akademik kurulda yer alarak başkalarının çalışmalarını değerlendirdiyseniz bu kriteri sağlayabilirsiniz. Akademisyen olmayan başvurucular açısından ise, alanlarındaki bir değerlendirme panelinde jüri üyeliği yapmış olmak bu kriter açısından kullanılabilir.
KRİTER 5: Başvurulacak alan yapılan katkıların ispatı:
Başvuran kişinin alanına nasıl bir katkı yaptığı ve hangi sorunlara çözüm ürettiğini belgelerle kanıtlaması anlamına gelmektedir. Bu kriter açısından belirtmem gereken şey, burada alanınıza yaptığınız katkıları bir bütün olarak sunabilirsiniz. Özellikle alanınıza orijinal katkılar yaptıysanız bunları başvurunuzda vurgulayarak başvurunuzu daha kuvvetli hale getirebilirsiniz. Eğer alanınıza yeni buluşlar veya yeni metot ve teknikler kazandırdıysanız bu kriteri sağlamakta oldukça faydalı olacaktır. Alanınıza yaptığınız katkıları belgelemek adına diğer uzman kişilerden alacağınız referans mektuplarını da başvurunuzda kullanabilirsiniz.
KRİTER 6: Başvurulan alanda yazılmış makaleler ve yazılar:
Yazılmış olan yazılar veya makaleler konuyla ilgili dergilerde, yayın organlarında paylaşılmış anlamına gelmektedir. Yerel bir dergide yayınlanan makale veya küçük çaplı internet bloglarında yazarlık yapmak, bu kriteri karşılamaz. Burada beklenen kriter alanınızdaki itibarlı yayınlarda yazarlık yapmış olmaktır. Yine akademisyenler ve akademi ile ilgilenenlerin kolayca karşılayabileceği bir kriterdir. Eğer uzman olduğunuz alanda iyi dergilerde yayınlarınız varsa bu kriteri sağlamak için kullanabilirsiniz. Eğer akademik dergilerde değil de, alanınızda önde gelen bir yayın organında yazılarınız çıkmışsa yine bu kriteri karşılamak için kullanabilirsiniz.
KRİTER 7: Yapılan işlerin sergi veya fuarlarda sergilenmesi:
Üretilen işler sektördeki önemli sergi ve fuarlarda sergilenmesi ve belgelerle gösterilebilir olması anlamına gelmektedir. Yerel bir sanat galerisi veya okul sergisinde yapılan çalışmalar, büyük sanatsal sergi veya vitrinlerde sergilenme olarak kabul edilmez. EB1-A vizesine başvurmak için özellikle sanatçılar tarafından kolaylıkla karşılanabilecek bir kriter olan, sanat eserlerinizin önemli ve prestijli sergi ve gösterilerde yer almış olmasıdır. Bu kriteri yorumlarken dikkat edilmesi gereken nokta, eserlerinizin ulusal ve uluslararası bilinirliği olan ve saygın sergilerde veya fuarlarda yer alması gerekliliğidir. Sinema sektöründe faaliyet gösteren sanatçılar açısından ise ulusal ve uluslararası film festivallerine katılmak ve ödül almış olmak bu kriteri sağlamak için kullanılabilir.
KRİTER 8: Başvurulan alanda önemli bir dernek veya kuruluşta liderlik yapmak:
Başvuran kişinin kendi alanında ayrıştırıcı ve önemli dernek veya kuruluşta liderlik yapmış olması anlamına gelmektedir. Küçük bir yerel kulüpte başkanlık yapmak, saygın bir organizasyonda lider veya kritik bir rol olarak kabul edilmez. Eğer alanınızda faal olan tanınmış ve prestijli kuruluşlarda liderlik görevleri üstlenmiş iseniz, bunu EB1-A vize başvurunuzda kullanabilirsiniz. Önceki kriterleri açıklarken vurguladığım gibi, burada da herhangi bir kuruluşta ya da organizasyonda yönetici olmanız maalesef bu kriter için yeterli olmayacaktır. Burada, liderlik yaptığınız kuruluşun bilinir, prestijli ve saygın bir kuruluş olması beklenmektedir.
KRİTER 9: Başvurulan alanda yapılan işten yüksek miktarda gelir elde etmiş olmak:
Yapılan işte diğer çalışan kişilere kıyasla ciddi miktarda bir gelire sahip olunması anlamına gelmektedir. Yerel bir işte ortalama bir maaş almak, diğerlerine kıyasla yüksek maaş veya önemli ölçüde yüksek gelir olarak kabul edilmez. Burada kriter olarak ABD ortalamasının üzerinde bir maaş olarak düşünülebilir. Alanınızdaki diğer uzman kişilere göre çok daha yüksek bir maaş ya da ücret alıyorsanız EB1-A vize başvurunuzda bunu kullanabilirsiniz. Bunun için, sizin yaptığınız işi yapan kişilerin uluslararası ölçekte ne kadar maaş ya da ücret aldıklarını belirtmeniz ve sizin kazancınızın bunun çok üstünde olduğunu belgelemeniz gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken nokta, sizin Türkiye’de bulunan meslektaşlarınızdan daha yüksek maaş alıyor olmanızın bu kriter açısından yeterli olmayacağıdır. Aynı zamanda, uluslararası ölçekte diğer meslektaşlarınıza göre daha yüksek bir maaş alıyor olmanız beklenmektedir.
KRİTER 10: Sanatsal performanslarda ticari başarı elde etmek:
EB1-A vizesi başvurunuzda sanatsal performanslarınızdan elde ettiğiniz ticari başarılarınızı da kullanabilirsiniz. Bu kriteri sağlamak için sanat alanında faaliyet gösteriyor olmanız gerekmekte. Ayrıca, yaptığınız sanatsal eserlerle elde ettiğiniz ticari başarılarınızı belgeleyebilmeniz lazım. Örneğin bir ressam olarak tablonuzu yüksek bir miktarda satmışsanız ya da bir şarkıcı olarak çok sayıda konser vererek gelirler elde etmişseniz veya bir yönetmen olarak filminiz gişe hasılatı yapmışsa bu kriteri sağlamak için kullanabilirsiniz.
Bu dosyaları hazırlamak ciddi bir çalışma gerektirir. Bu noktada hem avukatınızın hem sizin yapmanız gereken işler vardır. Ayrıca belgeleri hazırlamada doğru yönlendirme ve destek mektupları oldukça önem arz etmektedir.
Dilerseniz cklawfirm.org adresinden, eb2@cklawfirm.org e-posta adresinden yada Linkedln’den direk bana ulaşarak EB-1A için uygun olup olmadığınızı ücretsiz danışmanlık hizmetimiz sayesinde öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken bize CV’nizi göndermek. CV’nizi inceleyerek size 24 saat içerisinde geri dönüş sağlamaktayız.
EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesi için Başvuru Nereye Yapılır?
Başvuru için gerekli tüm belgeleri hazırladıktan sonra dosyanızı Göçmenlik Bürosuna (USCIS) teslim etmeniz gerekmektedir. Başvurunun ikinci aşamasındaki işlemleri ise,
- Amerika’da iseniz;
Göçmenlik Bürosuna yapabilirsiniz. - Kendi ülkenizde iseniz;
İlgili ülkede bulunan ABD konsolosluğunda yapabilirsiniz.
EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesi için Premium Processing Yaparsam Dosyam Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
Premium Processing yaparsanız başvurunuz, 15 iş günü gibi kısa bir sürede USCIS tarafından işleme alınmaktadır. Eğer bunu yapmazsanız dosyanızı sonuçlanması 6-8 ay gibi bir süreyi bulacaktır.
EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesi Ücretleri Ne Kadar?
Başvurunuza ayrıca vize ücretlerini de eklemeniz gerekmektedir. EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesi ücretleri şu şekilde:
- Form I-140 Filing Fee: $715
- Asylum Program Fee: $300
- Premium Processing Fee: $2805 (isteğe bağlı)
EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesi Başvuru Süreci Nasıl İlerliyor?
Unutmayın ki her başvuran kendi dosyasıyla değerlendirilir. Bu yüzden başvuru yaparken şartları sağladığınızı ispatlarıyla detaylı bir şekilde göstermelisiniz. İspat yükümlülüğü sizlere aittir. Çok kapsamlı bir başvuru dilekçesi hazırlamalı ve şartları sağladığınızı gösteren belgeleri (gazete haberleri, yazılmış makaleler, referans mektupları, röportajlar, vs.) dosyanıza eklemelisiniz.
Ayrıca başvuru dosyanıza, USCIS Göçmenlik Bürosu’nun internet sitesinde bulunan I-140 formunu doldurup eklemeniz gerekmektedir. Form I-140 için geçerli olan bir başvuru ücreti vardır. Bu ücreti, USCIS web sitesinde belirtilen şekilde ödeyebilirsiniz.
EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesine Başvurduktan Sonra Sizleri Neler Bekliyor?
Başvuru için gerekli tüm belgeleri hazırladıktan ve başvurunuzu yaptıktan sonra USCIS Case Status adlı bu siteye giderek başvurunuzun durumunu her zaman kontrol edebilirsiniz. Buradan aldığınız bilgiler doğrudan doğruya aksiyon almanız gereken durumları içerebileceğinden süreci sıkı takip etmeniz, hak mahrumiyetine uğramanız için önemlidir.
EB2 NIW vizeniz Göçmenlik Bürosu tarafından onaylandıktan sonra Green Card süreci başlar. Bu vizeden aldığınız onay ile Green Card başvurusu yapmanız gerekiyor.
Sonuç olarak, EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesi, süreç boyunca göz önünde bulundurulması gereken çok fazla nokta olmasına rağmen Amerika hayallerinize ulaşmak için oldukça güzel bir seçenektir. Dilerseniz cklawfirm.org adresinden, info@cklawfirm.org eposta adresinden yada linkedinden direk bana ulaşarak EB-1A için uygun olup olmadığınızı ücretsiz danışmanlık hizmetimiz sayesinde öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken bize CV’nizi göndermek. CV’nizi inceleyip size 24 saat içerisinde geri dönüş sağlamaktayız.
Avukat Dr. Ergül Çeliksoy Kimdir?
Avukat Dr. Ergül Çeliksoy, CK Law Firm’in kurucu ortağıdır ve aynı zamanda University of Nottingham’da hukuk alanında yardımcı doçent olarak görev yapmaktadır. ABD’de göçmenlik hukuku alanında geniş bir deneyime sahip olan Dr. Çeliksoy, 2017 yılında University of Nottingham’da uluslararası hukuk ve insan hakları hukuku alanında yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra aynı üniversitede doktora eğitimine başlamıştır. 2022 yılında University of Nottingham School of Law’da tamamladığı hukuk doktorası ile akademik kariyerini taçlandıran Dr. Çeliksoy, modern kölelik, ceza adaleti ve ceza hukuku alanlarındaki uzmanlığı ile önde gelen akademik dergilerde yayınlar yapmış, uluslararası tanınır bir akademisyendir. California Barosu’na kayıtlı olan Dr. Çeliksoy, özellikle ABD göçmenlik hukuku davalarındaki derin bilgi ve tecrübesiyle müvekkillerine üstün hizmet sunmaktadır. Göçmenlik hukuku alanında edindiği bilgi birikimi ve tecrübe, CK Law Firm’in bu alandaki çalışmalarına değerli bir katkı sağlamaktadır.
Dr. Çeliksoy, göçmenlik hukuku davalarında müvekkillerine kapsamlı ve stratejik çözümler sunarak, onların ABD’de yasal statülerini güvence altına almalarına yardımcı olmaktadır. İnsan hakları ve göçmenlik süreçleri üzerine yaptığı çalışmalarda, modern kölelik ve ceza hukuku konularındaki derin bilgisiyle, göçmenlerin karşılaştığı karmaşık hukuki sorunları etkili bir şekilde çözmektedir. CK Law Firm’in göçmenlik hukuku alanındaki liderliğini pekiştiren Dr. Çeliksoy, müvekkillerine güvenilir ve etkili hukuki danışmanlık hizmetleri sunarak, onların ABD’de kurdukları yeni hayatlarını inşa etmelerine yardımcı olmaktadır.