L-1A Şirket İçi Transfer Vizesi ile Amerika’da Çalışma Fırsatı Yakalayın!

Asım Kılınç, Göçmenlik Avukatı, CK Law Firm

Haftalık olarak sizler için hazırlamış olduğum vize türleriyle ilgili bilgilendirme yazılarında bu hafta sıra; L-1A Şirket İçi Transfer Vizesi. L-1A Şirket İçi Transfer Vizesi, müvekkillerim tarafından merak edilen ve hakkında fazlaca sorunun sorulduğu ABD vizelerinin başında geliyor. Bu yazımda, L-1A konusunda sıkça sorulan soruların cevaplarına yer vereceğim. Yazıyı okuduğunuzda aşağıdaki soruların cevaplarını bulmuş olacaksınız:

  1. L-1A Şirket İçi Transfer Vizesi Nedir?
  2. L-1A Şirket İçi Transfer Vizesine Başvurmanın Avantajları Neler? 
  3. L-1A Şirket İçi Transfer Vizesine Kimler Başvurabilir?
  4. L-1A Şirket İçi Transfer Vizesine Başvurmak için Gerekli Şartlar Nelerdir?
  5. L-1A Şirket İçi Transfer Vizesi için Başvuru Nereye Yapılır?
  6. L-1A Şirket İçi Transfer Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
  7. L-1A Şirket İçi Transfer Vizesine Başvurduktan Sonra Sizleri Neler Bekliyor?

Bu sorular dışında L-1A vize türüyle ilgili sorularınız varsa, lütfen bu makalenin altındaki yorumlar kısmı aracılığıyla, doğrudan Linkedln üzerinden bana mesaj göndererek ya da kurucu ortağı olduğum CK Law Firm Göçmen Avukatlığı Firmamızın Web Sayfası’nda yer alan iletişim bölümünden bana iletebileceğinizi unutmayın.

L-1A Şirket İçi Transfer Vizesi Nedir?

L-1A Şirket İçi Transfer Vizesi, ABD’ye geçici olarak iş amaçlı gelen, genellikle bir uluslararası şirketin ABD’deki ofisine transfer edilen yöneticilerine verilen bir vize türüdür. Bu vize, Amerika’daki bir işletmede yönetici pozisyonunda çalışmak üzere transfer edilen kişiler için tasarlanmıştır.

L-1A vizesi, uluslararası şirketlerin global iş gücünü esnek bir şekilde yönetmelerine olanak tanır ve ABD’de iş operasyonlarını desteklemek isteyen şirketler için önemli bir araçtır.

L-1A Şirket İçi Transfer Vizesine Başvurmanın Avantajları Neler? 

L-1A vizesi, uluslararası şirketlerin yöneticilerine ABD’de çalışma ve üst düzey yönetici pozisyonlarına geçiş yapma fırsatı verir. L-1A vizesi onaylandığında, başvuran kişi belirli bir süre boyunca ABD’de çalışabilir. İlk olarak 1-3 yıl süreyle verilir ve gerektiğinde 7 yıla kadar uzatılabilir. L-1A vizesi sahipleri, belirli şartları yerine getirdikten sonra ABD’de kalıcı oturma izni (Green Card) başvurusu yapabilirler. L-1A vizesi sahibi kişinin eşi ve 21 yaşın altındaki bekar çocukları, L-2 vizesi alabilirler. L-2 vizesi ile eşler, çalışma izni başvurusu yaparak ABD’de çalışma hakkı elde edebilirler. L-1A vizesinin sunduğu bu avantajlar hem bireyler hem şirketler için önemli kazançlar sağlamaktadır.

L-1A Şirket İçi Transfer Vizesine Kimler Başvurabilir? 

Yönetici veya üst düzey yöneticilerin, şirket içi transfer ile Amerika Birleşik Devletleri’ne gelmeleri mümkündür. Aşağıdaki şartları sağlayan kişiler bu vizeye başvurabilir:

  • Başvuran kişi, vizeye başvurmadan önceki son üç yıllık periyotta bir yıl boyunca şirkette çalışmış olmalıdır.
  • Başvuran kişi, ABD’ye geldiğinde aynı işverenin başka bir şubesi için yönetici veya üst düzey yönetici pozisyonunda çalışmalıdır.

L-1A Şirket İçi Transfer Vizesine Başvurmak için Gerekli Şartlar Nelerdir?

L1-A vizesine başvurabilmek için genel olarak sağlanması gereken şartlar vardır:

  • İşveren Durumu: Başvuran kişi, Amerikan şirketi veya uluslararası bir şirketin ABD’ deki şubesi, yan kuruluşu veya ana şirketi tarafından işe alınmış olmalıdır.
  • İş Pozisyonu: Başvuran kişi, şirkette yönetici veya üst düzey yönetici olmalıdır.
  • Şirketler Arası İlişki: Başvuranın çalıştığı şirket ile Amerika’daki şirket arasında ticari bir ilişki olmalıdır.
  • Çalışma Süresi: Başvuran kişi, vizeye başvurmadan önceki son üç yıllık periyotta, şirkette en az bir yıl çalışmış olmalıdır.
  • Amerika’daki Pozisyon: Başvuran kişi, Amerika’da da çalışacağı pozisyonda yönetici veya üst düzey yönetici görevini sürdürecektir.

L1-A vizesi başvuru süreci, genellikle işveren tarafından başlatılır. İş veren şirketler, L-1A vizesine başvuran çalışanları adına USCIS’e Göçmen Olmayan Çalışan Dilekçesi (Petition for a Nonimmigrant Worker) olan Form I- 129 teslim etmeli ve form ücretini ödemelidir.

L-1A Şirket İçi Transfer Vizesi için Başvuru Nereye Yapılır?

L-1A Şirket İçi Transfer Vizesi başvurusu, başvuran kişinin işvereni tarafından yapılır ve bu başvuru süreci USCIS (Amerikan Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri) aracılığıyla gerçekleştirilir.

L-1A Şirket İçi Transfer Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır? 

L1-A vizesi başvuru süreci, başvuran kişinin işvereni tarafından başlatılır ve aşağıdaki gibi devam eder:

İşverenin USCIS’e Başvurusu:

İşveren, I-129 formunu doldurur. Form ile birlikte bazı destekleyici belgeler de içermelidir. Bu belgeler;

  • İşveren ve başvuran kişinin uygunluğunu kanıtlayan belgeler,
  • İşveren şirketin ABD’de aktif iş yaptığına dair kanıtlar,
  • Başvuran kişinin son üç yıl içinde en az bir yıl boyunca yönetici veya üst düzey yönetici olarak çalıştığını gösteren belgeler,
  • Başvuran kişinin ABD’de yönetici veya üst düzey yönetici olarak çalışacağını gösteren iş tanımı ve görevin niteliği.

From I-129’un Gönderilmesi:

Form I-129 ve destekleyici belgeler, işverenin bulunduğu yere göre belirlenen USCIS ofisine gönderilir.

L-1A Şirket İçi Transfer Vizesine Başvurduktan Sonra Sizleri Neler Bekliyor? 

L-1A vizesine başvurduktan sonra süreç, USCIS, işverenin sunduğu I-129 formu ve destekleyici belgeleri incelemesiyle başlar:

  • RFE (Request for Evidence): USCIS, ek bilgi veya belgeler talep edebilir. 
  • Onay veya Ret: USCIS, başvuruyu onaylar veya reddeder. Onaylanırsa, işveren ve başvuran kişi bir onay bildirimi (Form I-797) alır.

Vize başvuru süreci, Amerika’da veya başka ülkede olmanıza göre değişkenlik göstermektedir.

  1. ABD Dışından Başvuranlar için

USCIS onay bildirimini aldıktan sonra, başvuran kişi DS-160 (Online Nonimmigrant Visa Application) formunu doldurmalıdır. ABD Büyükelçiliği veya Konsolosluğundan randevu almasının ardından mülakata girmeli ve vize ücretini ödemelidir.

  1. ABD İçinde Başvuranlar için Statü Değişikliği

Başvuran kişi halihazırda ABD’de ise, USCIS onayı aldıktan sonra statü değişikliği için başvurabilir.

Sonuç olarak, Başvurunun her aşamasında dikkatli ve doğru bilgi ve belgelerin sunulması önemlidir. Sürecin karmaşıklığı ve yasal gereklilikler nedeniyle bir göçmenlik avukatından destek almak faydalı olabilir. Dilerseniz cklawfirm.org adresinden, info@cklawfirm.org e-posta adresinden ya da  Linkedln’den direkt bana ulaşarak L1-A vizesi için uygun olup olmadığınızı ücretsiz danışmanlık hizmetimiz sayesinde öğrenebilirsiniz.

Avukat Asım Kılınç Kimdir?

Avukat Asım Kılınç, CK Law Firm’in kurucu ortağı olarak yılların getirmiş olduğu tecrübe ve birikimle hem uluslararası hukuka hem de Amerikan hukuk sistemine hakimiyeti ile dikkat çekmektedir. Yüksek Lisans eğitimini Southern Methodist University Dedman School of Law’da tamamlayan Kılınç, Missouri Barosu’na kayıtlıdır ve ABD göçmenlik hukuku üzerine uzmanlaşmıştır. Özellikle göçmenlik hukuku alanında edindiği derin bilgi ve deneyim, CK Law Firm’in bu alandaki başarılarına önemli bir katkı sağlamaktadır. Göçmenlik hukuku konusunda 1000’den fazla dosyanın hazırlanma süreçlerinde yer alarak, bu alandaki tecrübesini kanıtlamış olan Avukat Kılınç, müvekkillerine kapsamlı ve profesyonel hukuki destek sunarak onların ABD’deki yeni yaşamlarına adapte olmalarını kolaylaştırmaktadır.

CK Law Firm’in göçmenlik hukuku alanındaki liderliğini pekiştiren Avukat Kılınç, müvekkillerine güvenilir ve etkili hukuki danışmanlık hizmetleri sunarak, onların ABD’de yeni bir yaşam kurma yolculuklarında yanlarında olmaktadır. Vatandaşlık, Green Card, çalışma izni ve diğer göçmenlik süreçlerinde, müvekkillerinin en kaliteli hizmeti almaları için çalışmakta; başlangıçtan ABD vatandaşlığına kadar olan tüm süreçte müvekkillerine destek sağlamaktadır.


Share your love

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir