EB1-A Yetenek Vizesi Nedir? EB1-A Vizesine Kimler Başvurabilir? EB1-A Vizesinin Şartları Neler?

Ergül Çeliksoy, Göçmenlik Avukatı, CK Law Firm

Amerika’da kalıcı oturum izni alabilmek ve çalışabilmek için farklı vize türleri bulunmaktadır. Bu vize türlerinden biri olan ve tarafıma oldukça soru yöneltilen EB-1A Olağanüstü Yetenek vizesi ise bunlardan biridir. Sizler için daha önce EB-1A vizesi üzerine çalıştığım onlarca dosyadan edindiğim tecrübe ile bazı sorularınızın cevabını bulmanızda yardımcı olacağım. Bu yazıyı okuduğunuzda aşağıdaki soruların yanıtlarını bulabileceksiniz:

  1. EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesi Nedir?
  2. EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesine Başvurmanın Avantajları Neler? 
  3. EB1-A Vizesine Kimler Başvurabilir?
  4. EB1-A Vizesinin Şartları Neler?
  5. EB1-A Vizesi için Kaç Kriteri Sağlamam Gerekiyor?

Bu sorular dışında EB-1A vize türüyle ilgili sorularınız varsa, lütfen bu makalenin altındaki yorumlar kısmı aracılığıyla, doğrudan Linkedin üzerinden bana mesaj göndererek ya da kurucu ortağı olduğum CK Law Firm Göçmen Avukatlığı Firmamızın Web Sayfası’nda yer alan iletişim bölümden bana iletebileceğinizi unutmayın.

EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesi Nedir?

EB1-A vizesi her ne kadar Olağanüstü Yetenek Vizesi olarak adlandırılsa da, aslında bu vize yetenekten çok alanınızdaki başarılara odaklanmaktadır. Yani eğer uzmanlık alanınızda oldukça başarılı iseniz ve bunu belgelerle destekleyebiliyorsanız EB1-A vizesine başvurabilirsiniz. Ayrıca EB-1A Yetenek Vizesine başvurmak için iş teklifi veya sponsor olmadan başvuruda bulunabilirsiniz.
EB1-A vizesine başvurmak için bilim, sanat, eğitim, iş dünyası veya atletizm gibi alanlarda ulusal veya uluslararası tanınırlığa sahip olmanız gerekmektedir. Bu vize, kendi alanında en üst dereceye ulaşmış ya da en başarılı yüzde içinde yer alan kişiler için tasarlanmış bir vize türüdür.

EB-1A Olağanüstü Yetenek Vizesine Başvurmanın Avantajları Neler? 

EB1-A vizesi, diğer vize türlerine kıyasla çok sayıda avantaj sunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

  1. Sponsorluk Gerekiyor Mu?: EB1-A vizesine başvurmak için Amerikalı bir işverenin size sponsor olmasına gerek yok. Siz kendiniz, alanınızda deneyim ve başarılarınızla bu vizeye başvurabilirsiniz.
  2. İş Teklifine Gerek Var mı?: EB1-A vizesine başvurmak için Amerikalı bir işverenden iş teklifi almanıza da gerek yok.
  3. IELTS, TOEFL ya da YDS puanı gerekir mi?: EB1-A vizesine başvurmak ve bu vizeden onay almak için İngilizce seviyenizi gösterecek IELTS veya TOEFL gibi sınavlara girmenize gerek yok.
  4. Süreç ne kadar sürüyor?: EB1-A vizesi ile Green Card almanız diğer göçmenlik vizelerine kıyasla oldukça hızlı ilerliyor. Eğer Premium Processing yani hızlı işlem ile başvurunuzu yaparsanız 15 gün içinde yanıt alabiliyorsunuz. EB1-A başvurunuz onaylandıktan sonra Green Card sürecinizi başlatmak için ekstra bir süre beklemenize de gerek yok.
  5. Green Card Aldıktan Sonra İstediğim İşi Yapabilir Miyim?: EB1-A vizesi ile Green Card almanız halinde Amerika’da çalışacağınız işyerini değiştirme esnekliğine sahip oluyorsunuz.
  6. Aile Üyelerim de Green Card Alabilir mi? Başvuru sahiplerinin eşleri ve 21 yaş altı evlenmemiş çocukları da bu vizeden yararlanarak Green Card alabiliyor.

Yukarıda saydıklarım dışında daha birçok avantajı ile EB1-A vizesi, alanında başarılı olmuş kişiler için değerlendirilmesi gereken bir vize türüdür. 

EB1-A Vizesine Kimler Başvurabilir?

EB1-A vizesine başvurmak için bilim, sanat, eğitim, iş dünyası veya atletizm gibi alanlarda ulusal veya uluslararası tanınırlığa sahip olmanız gerekmektedir. Bu vize, kendi alanında en üst dereceye ulaşmış ya da en başarılı yüzde içinde yer alan kişiler için tasarlanmış bir vize türüdür. Eğer uzmanlık alanınızda oldukça başarılı iseniz ve bunu belgelerle destekleyebiliyorsanız EB1-A vizesine başvurabilirsiniz.

EB1-A Vizesinin Şartları Neler?

EB1-A vizesinin şartlarını sağlamak için iki yöntem var. Bunlardan birisini sağlamak, vize başvurunuzun onaylanması için yeterli olacaktır. EB1-A vizesinden onay alabilmek için ya alanınızdaki en prestijli uluslararası ödülü almış olmanız gerekmekte (örneğin Nobel, Oscar gibi) ya da aşağıdaki 10 kriterden en az üçünü karşılamanız gerekmektedir. Aslında EB1-A başvurusu için aranan uluslararası prestijli ödül alma kriterini genelde çok az insan sağlayabiliyor. Bu nedenle, EB1-A başvuruları genel olarak aşağıdaki listede yer alan kriterlerden en az üç tanesini sağlayarak yapılmaktadır. Kriterler:

  1. Ulusal veya uluslararası düzeyde tanınmış ödüller kazanmış olmanız,
  2. Alanınızda seçkin üyelik gerektiren derneklere üyelikleriniz olması,
  3. Siz veya yaptığınız çalışmalar hakkında ulusal veya yerel medya organlarında yayın yapılmış olması,
  4. Başkalarının çalışmalarını değerlendirme panelinde (jüri) yer almış olmanız,
  5. Alanınızda önemli bilimsel, akademik, sanatsal, atletik veya iş dünyasına dair katkılar yapmış olmanız,
  6. Alanınızdaki dergilerde veya yayınlarda bilimsel makaleler yayınlamış olmanız,
  7. Sanat eserlerinizin önemli sergilerde veya gösterilerde sergilenmiş olması,
  8. Tanınmış organizasyonlarda liderlik veya kritik roller üstlenmiş olmanız,
  9. Alanınızdaki diğer kişilere göre yüksek maaş veya ücret almak,
  10. Sanatsal performanslarda ticari başarı elde etmiş olmanız.

EB1-A vizesi için burada belirtilen 10 kriterin tamamını da sağlamanıza gerek yok. Yukarıda da belirttiğim gibi, buradaki kriterlerin en az 3 tanesini sağlamanız yeterli. Şimdi, bu kriterlerin her birini inceleyerek EB1-A başvuruları için bu kriterler ne anlama geliyor ve bunlar nasıl sağlanabilir detaylı bir şekilde değerlendirelim.

Şart 1: Ulusal veya uluslararası düzeyde tanınmış ödüller kazanmış olmanız

    EB1-A vizesi için aranan kriterlerden birisi, başvuruda bulunacak kişinin kendi alanında ulusal veya uluslararası düzeyde tanınmış bir ödül almasıdır. Burada kastedilen ödüller, alanınızda en prestijli ödüller olmak zorunda değil. Örneğin, alanınızda Nobel ödülü almış olmanız gerekmez. Ancak, yine de alanınızdaki başarılı olan kişilere belli kriterler çerçevesinde verilen bir ödülünüz varsa bu kriteri sağlamak için kullanabilirsiniz.

    Şart 2: Alanınızda seçkin üyelik gerektiren derneklere üyeliklerinizin olması

      EB1-A vizesini sağlamak için kullanabileceğiniz bir diğer kriter ise, alanınızdaki seçkin dernek ve kuruluşlara üyeliklerinizdir. Eğer alanınızdaki seçkin dernek ve kuruluşlara üyelikleriniz varsa, bu kriteri sağlamak için kullanabilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus, herhangi bir dernek ya da kuruluş üyeliği bu kriter için yeterli olmayabilir. Dernek ve kuruluş üyeliklerindeki nuans, bu dernek ve kuruluşların belli kriterler çerçevesinde üye kabul etmeleri ve belli bir panel tarafından üyelik başvurularının değerlendirilmesidir. Benzer şekilde, üye olabilmek için alanında oldukça başarılı olma kriteri de aranıyor olmalıdır.

      Şart 3: Siz veya yaptığınız çalışmalar hakkında ulusal veya yerel medya organlarında yayın yapılmış olması

      Eğer sizin veya yaptığınız çalışmaların hakkında ulusal ya da yerel medyada haberler yapılmışsa, EB1-A başvurunuzda bunları kullanabilirsiniz. Özellikle herhangi bir söyleşi verdiyseniz ya da yaptığınız çalışmalar ile ilgili haberler yapıldıysa bu kriteri kolaylıkla sağlayabilirsiniz.

      Şart 4: Başkalarının çalışmalarını değerlendirme panelinde (jüri) yer almış olmanız

        EB1-A vizesi için aranan şartları sağlamak için alanınızdaki diğer kişilerin çalışmalarını değerlendirmek üzere bir panelde yer aldıysanız bunu da başvurunuzda kullanabilirsiniz. Bu kriter özellikle akademisyen başvurucular tarafından kolaylıkla sağlanmaktadır. Alanınızdaki akademik dergilerde hakemlik ya da editörlük yaptıysanız, doktora ya da master öğrencilerine danışmanlık verdiyseniz, herhangi bir akademik kurulda yer alarak başkalarının çalışmalarını değerlendirdiyseniz bu kriteri sağlayabilirsiniz. Akademisyen olmayan başvurucular açısından ise, alanlarındaki bir değerlendirme panelinde jüri üyeliği yapmış olmak bu kriter açısından kullanılabilir.

        Şart 5: Alanınızda önemli bilimsel, akademik, sanatsal, atletik veya iş dünyasına dair katkılar yapmış olmanız

          EB1-A vizesinin şartlarını sağlamak için alanınıza yaptığınız bilimsel, akademik, sanatsal, atletik veya sektörel katkıları kullanabilirsiniz. Bu kriter açısından belirtmem gereken şey, burada alanınıza yaptığınız katkıları bir bütün olarak sunabilirsiniz. Özellikle alanınıza orijinal katkılar yaptıysanız bunları başvurunuzda vurgulayarak başvurunuzu daha kuvvetli hale getirebilirsiniz. Eğer alanınıza yeni buluşlar veya yeni metod ve teknikler kazandırdıysanız bu kriteri sağlamakta oldukça faydalı olacaktır. Alanınıza yaptığınız katkıları belgelemek adına diğer uzman kişilerden alacağınız referans mektuplarını da başvurunuzda kullanabilirsiniz.

          Şart 6: Alanınızdaki dergilerde veya yayınlarda bilimsel makaleler yayınlamış olmanız

            Yine akademisyenler ve akademi ile ilgilenenlerin kolayca karşılayabileceği bir diğer kriter ise alanınızda yapmış olduğunuz akademik yayınlardır. Eğer uzman olduğunuz alanda iyi dergilerde yayınlarınız varsa bu kriteri sağlamak için kullanabilirsiniz. Eğer akademik dergilerde değil de, alanınızda önde gelen bir yayın organında yazılarınız çıkmışsa yine bu kriteri karşılamak için kullanabilirsiniz.

            Şart 7: Sanat eserlerinizin önemli sergilerde veya gösterilerde sergilenmiş olması

              EB1-A vizesine başvurmak için özellikle sanatçılar tarafından kolaylıkla karşılanabilecek bir diğer kriter ise, sanat eserlerinizin önemli ve prestijli sergi ve gösterilerde yer almış olması. Bu kriteri yorumlarken dikkat edilmesi gereken nokta, eserlerinizin ulusal ve uluslararası bilinirliği olan ve saygın sergilerde yer alması gerekliliğidir. Sinema sektöründe faaliyet gösteren sanatçılar açısından ise ulusal ve uluslararası film festivallerine katılmak ve ödül almış olmak bu kriteri sağlamak için kullanılabilir.

              Şart 8: Tanınmış organizasyonlarda liderlik veya kritik roller üstlenmiş olmanız

                Eğer alanınızda faal olan tanınmış ve prestijli kuruluşlarda liderlik görevleri üstlenmiş iseniz, bunu EB1-A vize başvurunuzda kullanabilirsiniz. Önceki kriterleri açıklarken vurguladığım gibi, burada da herhangi bir kuruluşta ya da organizasyonda yönetici olmanız maalesef bu kriter için yeterli olmayacaktır. Burada, liderlik yaptığınız kuruluşun bilinir, prestijli ve saygın bir kuruluş olması beklenmektedir.

                Şart 9: Alanınızdaki diğer kişilere göre yüksek maaş veya ücret almak

                  Alanınızdaki diğer uzman kişilere göre çok daha yüksek bir maaş ya da ücret alıyorsanız EB1-A vize başvurunuzda bunu kullanabilirsiniz. Bunun için, sizin yaptığınız işi yapan kişilerin uluslararası ölçekte ne kadar maaş ya da ücret aldıklarını belirtmeniz ve sizin kazancınızın bunun çok üstünde olduğunu belgelemeniz gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken nokta, sizin Türkiye’de bulunan meslektaşlarınızdan daha yüksek maaş alıyor olmanızın bu kriter açısından yeterli olmayacağıdır. Aynı zamanda, uluslararası ölçekte diğer meslektaşlarınıza göre daha yüksek bir maaş alıyor olmanız beklenmektedir.

                  Şart 10: Sanatsal performanslarda ticari başarı elde etmiş olmanız

                    EB1-A vizesi başvurunuzda sanatsal performanslarınızdan elde ettiğiniz ticari başarılarınızı da kullanabilirsiniz. Bu kriteri sağlamak için sanat alanında faaliyet gösteriyor olmanız gerekmekte. Ayrıca, yaptığınız sanatsal eserlerle elde ettiğiniz ticari başarılarınızı belgeleyebilmeniz lazım. Örneğin bir ressam olarak tablonuzu yüksek bir miktarda satmışsanız ya da bir şarkıcı olarak çok sayıda konser vererek gelirler elde etmişseniz veya bir yönetmen olarak filminiz gişe hasılatı yapmışsa bu kriteri sağlamak için kullanabilirsiniz.

                    EB1-A Vizesi için Kaç Kriteri Sağlamam Gerekiyor?

                    EB1-A vizesinin şartlarını sağlayabilmeniz için yukarıda açıkladığımız 10 kriterden en az 3 tanesini karşıladığınızı başvurunuzda belgelerle gösterebilmeniz gerekmektedir. EB1-A vizesini araştıran kişilerin bu 10 kriterin hepsini de sağlamak zorunda olduklarını düşünmeleri, bu vize ile ilgili sıkça karşılaştığım bir yanlış anlama. Bu yüzden bu yazımda net bir şekilde bir kez daha ifade etmem gerekirse, bu kriterlerden en az 3 tanesini sağlıyor olmanız EB1-A vizesinden onay alabilmeniz için yeterli olacaktır.

                    Eğer EB1-A vizesi için aranan şartlardan en az 3 tanesini sağlayabileceğinizi düşünüyorsanız info@cklawfirm.org e-mail adresine güncel ve detaylı CV’nizi gönderebilirsiniz. Ücretsiz şekilde bu vize için aranan kriterleri sağlayıp sağlayamayacağınızı değerlendirerek size dönüş yapıyoruz. Eğer ilk yaptığımız değerlendirme sonucu bu vize için uygun olduğunuz görüşüne ulaşırsak, 30 dakikalık ücretsiz Zoom görüşmesi yaparak vize şartları ve başvuru sürecini sizinle birlikte detaylı şekilde değerlendiriyoruz.

                    Avukat Ergül Çeliksoy Kimdir?

                    Avukat Dr. Ergül Çeliksoy, CK Law Firm’in kurucu ortağıdır ve aynı zamanda University of Nottingham’da hukuk alanında yardımcı doçent olarak görev yapmaktadır. ABD’de göçmenlik hukuku alanında geniş bir deneyime sahip olan Dr. Çeliksoy, 2017 yılında University of Nottingham’da uluslararası hukuk ve insan hakları hukuku alanında yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra aynı üniversitede doktora eğitimine başlamıştır. 2022 yılında University of Nottingham School of Law’da tamamladığı hukuk doktorası ile akademik kariyerini taçlandıran Dr. Çeliksoy, modern kölelik, ceza adaleti ve ceza hukuku alanlarındaki uzmanlığı ile önde gelen akademik dergilerde yayınlar yapmış, uluslararası tanınır bir akademisyendir. California Barosu’na kayıtlı olan Dr. Çeliksoy, özellikle ABD göçmenlik hukuku davalarındaki derin bilgi ve tecrübesiyle müvekkillerine üstün hizmet sunmaktadır. Göçmenlik hukuku alanında edindiği bilgi birikimi ve tecrübe, CK Law Firm’in bu alandaki çalışmalarına değerli bir katkı sağlamaktadır.

                    Dr. Çeliksoy, göçmenlik hukuku davalarında müvekkillerine kapsamlı ve stratejik çözümler sunarak, onların ABD’de yasal statülerini güvence altına almalarına yardımcı olmaktadır. İnsan hakları ve göçmenlik süreçleri üzerine yaptığı çalışmalarda, modern kölelik ve ceza hukuku konularındaki derin bilgisiyle, göçmenlerin karşılaştığı karmaşık hukuki sorunları etkili bir şekilde çözmektedir. CK Law Firm’in göçmenlik hukuku alanındaki liderliğini pekiştiren Dr. Çeliksoy, müvekkillerine güvenilir ve etkili hukuki danışmanlık hizmetleri sunarak, onların ABD’de kurdukları yeni hayatlarını inşa etmelerine yardımcı olmaktadır.

                    Share your love

                    Newsletter Updates

                    Enter your email address below and subscribe to our newsletter

                    Leave a Reply

                    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir