Şimdi Avukatlarımızdan Randevu Al
EB-2 Naitonal Interest Waiver Ekşi Sözlük: Avukat Dr. Ergül Çeliksoy Ekşi Sözlükte En Çok Merak Edilen Soruları Yanıtlıyor
Özlem Kara, İçerik Editörü, CK Law Firm
CK Law Firm’ün içerik editörü Özlem Kara ile EB-2 National Interest Waiver Vizesi üzerine uzmanlaşan CK Law Firm’ün kurucu ortağı Ergül Çeliksoy, Ekşi Sözlük’te EB-2 NIW vizesi hakkında en çok sorulan soruları yanıtlamak üzere buluştular. Keyifli geçen röportaj için Ergül Çeliksoy’a teşekkür ederiz.
Egül Bey ile röportajımızı okuduktan sonra aşağıdaki sorulara yanıt bulabileceksiniz:
- EB2 National Interest Waiver Nedir?
- EB2 National Interest Waiver vizesinin Avantajları Nelerdir?
- EB2 National Interest Waiver Kimler Başvurabilir?
- EB2 National Interest Waiver Başvurmak İçin Hangi Şartları Sağlamalısınız?
- EB2 National Interest Waiver Başvuru Süreci Nasıl İlerliyor?
- EB2 National Interest Waiver Başvurusu için USCIS’e Ödemeniz Gereken Ücret Ne Kadar?
- EB2 National Interest Waiver Vizesine Başvurduktan Sonra Sizleri Neler Bekliyor?
Merhabalar Ergül Bey, sizi ve kariyerinizi daha yakından tanımak isteriz. Bize kendinizden bahseder misiniz?
Tabii. 2017 yılında University of Nottingham’da uluslararası hukuk ve insan hakları hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım ardından aynı üniversitede doktora eğitimime başladım. 2022 yılında University of Nottingham School of Law’da hukuk doktorama sahip oldum. Alanımda yaptığım yayınlar, araştırmalar, makaleler ile uluslararası tanınırlık ettim. Birçok davayla ilgilendim ve şimdi de edindiğim tecrübeler ile CK Law Firm’de müvekkillerime etkili ve çözüm odaklı hizmet sunarak yeni hayatları için yardımcı olmaktayım.
Ergül Bey, EB-2 NIW vizesi halk arasında akademisyen vizesi olarak biliniyor. Peki, nedir bu EB-2 National Interest Waiver vizesi?
EB2 NIW vizesi, alanında uzman kişilerin Amerika’ya gelerek burada profesyonel yaşamlarına devam etmelerini ve ülkeye katkı sağlamalarını amaçlar. Yalnızca akademisyenler değil, alanında fark yaratmış ve oldukça başarılı olan hemen hemen her meslekten kişi, bu vizeye başvurabilir. Bu vize, başarılı bireylerin beyin göçünü destekler. EB2 National Interest Waiver (NIW) vizesi, bir sponsora veya işverene ihtiyaç duymadan Green Card’a başvurma imkanı sunar. Bu vize ile Amerika’da yaşama ve çalışma hakkı kazanabilir, 5 yıl sonra vatandaşlığa başvurabilirsiniz. Ayrıca, vize alırsanız eşiniz ve 21 yaş altı çocuklarınız da Amerika’da yaşama ve vatandaşlık başvurusunda bulunma hakkı elde eder.
Alanında oldukça başarılı olan kişilerin başvuru yapabileceğini söylediniz. Nasıl bir başarı söz konusu, EB-2 NIW vizesine kimler başvurabilir?
EB-2 NIW vizesi, halk arasında “akademisyen vizesi” olarak bilinse de aslında böyle değil. Bu vize, meslek grubundan ziyade başvuracak kişinin kendi alanında başarısının yüksek ve fark yaratmış olmasını aynı zamanda bunu belgelerle ispatlayabilir olmasını bekliyor.
EB-2 National Interest Waiver vizesini diğer vize türlerinden ayıran, kullanıcılarına sunduğu avantajlar nelerdir?
EB-2 vizesinin en büyük avantajlarından biri de Amerika’dan bir işveren teklifine veya sponsora ihtiyacınızın olmamasıdır. Bununla beraber diğer vize türlerinde olduğu gibi yatırım yapmanıza veya banka hesabınızda yüklü miktarda para bulundurmanıza gerek de yok. Ayrıca bu vize ile Green Card sahibi de olabiliyorsunuz.
Ergül Bey, EB-2 vizesine başvurabilmek için yüklü miktarda paraya veya belirli bir meslek grubundan olmaya gerek olmadığı söylediniz. Peki, EB-2 NIW vizesine başvurmak için şartlar nelerdir?
Yukarıda da kısaca değindiğim gibi EB2 NIW vizesinin ana felsefesi beyin göçünü teşvik etmek. Dolayısıyla bu vizeye alanında uzman ve başarılı olmuş kişiler başvurabilmektedirler. EB2 NIW vizesi için aranan 3 tane ana kriter bulunmaktadır. Bu kriterler:
- Kendi alanınızda yüksek lisans veya doktora derecesinde eğitim almanız gerekmektedir. Eğer lisans mezunu iseniz alanınızda en az beş yıllık bir deneyimine sahip olmalısınız.
- Amerika’ya olumlu anlamda katkı sağlayacağınızı göstermeniz gerekmektedir. Bu katkı ile kastedilen, bu vizeyle Amerika’ya gittiğinizde uzmanlık alanınızda çalışmalar yapmanıza devam edeceğinizi kanıtlamanızdır.
- Alanınızda uzman ve yetkin olmalısınız. Bunu; alacağınız referans mektupları, yaptığınız sunumlar, yayınlanan makaleleriniz, hakkınızda çıkan haberlerle sunabilirsiniz.
EB-2 National Interest Waiver vizesine nasıl başvuru yapılır? Süreç nasıl ilerliyor?
Unutmayın ki her başvuran kendi dosyasıyla değerlendirilir. Bu yüzden başvuru yaparken şartları sağladığınızı ispatlarıyla detaylı bir şekilde göstermelisiniz. Çok kapsamlı bir başvuru dilekçesi hazırlamalı ve şartları sağladığınızı gösteren belgeleri (konferans sunumları, gazete haberleri, yazılmış makaleler, atıflar, diplomalar, transkriptler, referans mektupları, röportajlar, sertifikalar vs.) dosyanıza eklemelisiniz. Ayrıca başvuru dosyanıza eklenmesi gereken bazı formlar bulunmaktadır. Bu formlar, süreci Türkiye’den -ya da ABD dışından- veya ABD’den takip etmenize göre değişkenlik gösteriyor.
Süreci Türkiye’den Takip Edecekler İçin İzlenmesi Gereken Adımlar
- USCIS Göçmenlik Bürosu’nun internet sitesinde bulunan I-140 formunu doldurmalısınız.
- Daha sonra I-140 formunun 4. Bölümünde yer alan 1a maddesini seçmelisiniz.
- Sonrasında ise göçmenlik işlemlerinde yalnızca Ankara’daki ABD Konsolosluğu yetkili olduğu için formda, 1b maddesine Ankara’yı, 1c maddesine ise Türkiye’yi seçmelisiniz.
Süreci ABD’den Takip Edecekler İçin İzlenmesi Gereken Adımlar
- I-140 formunun 4. Bölümündeki İşlem Bilgileri bölümünü doldururken 2a maddesini işaretliyorsunuz. Böylece EB2 NIW vizeniz Göçmenlik Ofisi tarafından onaylandıktan sonra ABD içinden Statü Düzeltmesi yaparak Green Card başvurusunda bulunabilirsiniz.
- I-140 formuna ek olarak ETA 9089 Application for Permanent Employment Certification adında bir form bulunmaktadır. Bu formun J, K, L ve M bölümlerini doldurmanız gerekmektedir. Bu formun en güncel versiyonu Department of Labor web sitesinde mevcuttur.
Bütün bu başvuru sürecinde başvuru sahiplerinin ödemesi gereken miktar nedir?
Toplam 1015 USD tutarındaki ücret iki farklı kalem şeklinde sizden tahsil edilecektir. Bu ücretler şunlardır:
- Form I-140 Dosyalama Ücreti: $715
- İltica Programı Ücreti: $300
Peki Ergül Bey, vize başvuru sürecini hızlandırmak mümkün mü?
Premium Processing yaparsanız başvurunuz, 15 iş günü gibi kısa bir sürede USCIS tarafından işleme alınmaktadır. Eğer bunu yapmazsanız dosyanızı sonuçlanması 6-8 ay gibi bir süreyi bulacaktır.
Vize başvurusunu yaptıktan sonra takip edilmesi gereken süreçler nelerdir?
Başvurunuz Göçmenlik Bürosu tarafından alındıktan sonra, Göçmenlik Bürosu size başvurunuzun alındığına dair bir Alındı Bildirimi gönderecektir. Bu belge çok önemlidir. Bunu kayıtlarınızda saklamalısınız.
Bu belgede size bir Öncelik Tarihi verilir. Bu tarihte çok önemlidir çünkü başvurunuzun onaylanması halinde Yeşil Kart işlemlerine en erken ne zaman başlayabileceğinizi belirler.
Bu belgede bir de Makbuz Numarası bulunmaktadır. Bu, başvurunuza atanan bir numaradır. Bu numara ile USCIS Case Status adlı bu siteye giderek başvurunuzun durumunu her zaman kontrol edebilirsiniz.
EB2 NIW vizeniz Göçmenlik Bürosu tarafından onaylandıktan sonra Green Card süreci başlar. Bu vizeden aldığınız onay ile Green Card başvurusu yapmanız gerekiyor. Green Card sahibi olmanızın ardından beş yıl sonra ABD vatandaşlık hakkına sahip olabiliyorsunuz.
Ergül Bey, Ekşi Sözlük kullanıcılarının EB-2 National Interest Waiver vizesi hakkında sıkça sorduğu sorulara açıklık getirdiniz. Toparlayacak olursak EB-2 NIW süreci hakkında neler söylemek istersiniz?
Sonuç olarak EB2 National Interest Waiver Vizesi, süreç boyunca göz önünde bulundurulması gereken çok fazla detay içermesine rağmen Amerika hayallerine ulaşmak için oldukça güzel bir seçenektir. Bu vizeye başvurmak isteyen danışanlarımız, cklawfirm.org adresinden, eb2@cklawfirm.org e-posta adresinden yada Linkedln’den direkt bana ulaşarak EB2 NIW için uygun olup olmadığınızı ücretsiz danışmanlık hizmetimiz sayesinde öğrenebilirsiniz.